تصاویر | بیوگرافی رامینا ترابی؛ مدل ایرانی و صاحب جنجالی‌ترین لباس جشنواره فیلم کن کیست؟

تصاویر | بیوگرافی رامینا ترابی؛ مدل ایرانی و صاحب جنجالی‌ترین لباس جشنواره فیلم کن کیست؟

عکس | تونل زمان؛ ژست مهناز افشار و رضا رشیدپور در کنار «جومونگ» در تابستان پرحادثه ۱۳۸۸

عکس | تونل زمان؛ ژست مهناز افشار و رضا رشیدپور در کنار «جومونگ» در تابستان پرحادثه ۱۳۸۸

تصاویر | آبروریزی طلا گلزار در جشنواره کن؛ عکس بدون فیلتر و روتوش طلا گلزار همه را شوکه کرد!

تصاویر | آبروریزی طلا گلزار در جشنواره کن؛ عکس بدون فیلتر و روتوش طلا گلزار همه را شوکه کرد!

بیتا گرام کیست، چه ارتباطی با علی صادقی دارد و ماجرای تخریب ویلا چیست؟ + تصاویر و بیوگرافی

بیتا گرام کیست، چه ارتباطی با علی صادقی دارد و ماجرای تخریب ویلا چیست؟ + تصاویر و بیوگرافی

تصاویر | استایل جنجالی و جسورانه فرشته حسینی در اکران مردمی فیلم «بی سر و صدا»

تصاویر | استایل جنجالی و جسورانه فرشته حسینی در اکران مردمی فیلم «بی سر و صدا»

تصاویر | ژست‌ها و استایل جذاب نازنین بیاتی در مراسم شب بازیگر

تصاویر | ژست‌ها و استایل جذاب نازنین بیاتی در مراسم شب بازیگر

ویدئو | تماس تصویری محمدرضا گلزار با مادر غسال نیشابوری وایرال شد

ویدئو | تماس تصویری محمدرضا گلزار با مادر غسال نیشابوری وایرال شد

عکس | تونل زمان؛ «نامزد کم سن و سال و محبوب احمدشاه» در اواخر دهه ۱۲۹۰

عکس | تونل زمان؛ «نامزد کم سن و سال و محبوب احمدشاه» در اواخر دهه ۱۲۹۰

کد خبر: ۳۴۸۷
۱۲:۴۸
۲۸ آبان ۱۴۰۳
۱۲:۴۸
۲۸ آبان ۱۴۰۳
کد خبر: ۳۴۸۷

عارضه‌ای به نام تنفر از مرغ و گوشت! | لانگ کووید برای همیشه با ما می‌ماند؟

عارضه‌ای به نام تنفر از مرغ و گوشت! | لانگ کووید برای همیشه با ما می‌ماند؟
این متخصص بیماری‌های عفونی می‌گوید: موضوع این است که فرد سالمند با هر بیماری‌ای ریکاوری و بهبودش دیرتر و طولانی‌تر است تا یک فرد جوان. مثلا آنفلوآنزا در فرد جوان یک هفته‌ای خوب می‌شود اما در سالمندان ممکن است تا ۳ هفته هم طول بکشد.

راستان |‌ از زمان پاندمی کرونا حدود ۵ سال می‌گذرد اما خیلی از افراد با وجود بهبود یافتن، هنوز درگیر عوارض آن هستند. عوارضی که با گذشت چند سال هنوز خبری از بهبود دیده نمی‌شود. پزشکان به این عوارض طولانی‌مدت، لانگ کووید یا کووید طولانی یا سندرم پس از کووید می‌گویند.

از زمان شیوع پاندمی کرونا بیش از ۴۰۰ میلیون نفر (پیر و جوان) در سراسر جهان دچار لانگ‌ کووید یا کووید طولانی شده‌اند. عوارض طولانی‌مدتی مثل خستگی مفرط، اختلالات ریتم قلب، مشکلات تمرکز، انواع افسردگی، بی‌اشتهایی، ریزش شدید مو، اختلالات خواب، آسیب‌های مغزی، تغییرات در حس چشایی و بویایی، درد مفاصل، اختلال حافظه و مشکلات پوستی به عنوان مهم‌ترین و رایج‌ترین عوارض لانگ‌کووید مطرح‌اند و دانشمندان و پژوهشگران نیز آنها را تایید کرده‌اند.

با آن که مدت زیادی از شروع پاندمی کرونا در جهان گذشته و با آن که سازمان جهانی بهداشت (WHO) ۵ مه ۲۰۲۳ به‌ طور رسمی پایان وضعیت اضطراری کووید ۱۹ در جهان را اعلام کرد، اما افراد زیادی در دنیا همچنان درگیر این پس‌لرزه‌های این بیماری هستند و هنوز پرسش‌های بسیاری در این حوزه بدون جواب باقی مانده است.

بعضی‌ها بعد از چند سال هنوز درگیر عوارض کرونا هستند

در ایران هم مثل همه جای دنیا خیلی‌ها درگیر لانگ کووید - با وجود بهبود این بیماری - هستند. به گفته پزشکان، لانگ کووید زمانی است که عوارض کووید بعد از گذشت ۳ ماه از بهبودی فرد، همچنان با او مانده باشد. اگر زیر ۳ ماه برطرف شود، آن دیگر لانگ کووید نیست. سوال این است که آیا این عوارض بالاخره یک روز برطرف می‌شود یا برای همیشه با فرد خواهد ماند؟

عارضه‌ای به نام تنفر از مرغ و گوشت! | لانگ کووید برای همیشه با ما می‌ماند؟دکتر آمیتیس رمضانی، متخصص بیماری‌های عفونی و رئیس انجمن متخصصین بیماری‌های عفونی ایران به همشهری‌آنلاین می‌گوید: بسته به شدت و میزان درگیری کووید، طول کشیدن عوارض آن در هر فردی فرق می‌کند. ما موارد زیادی داشتیم که تا یک سال حس چشایی و بویایی نداشتند اما بعد از آن این مشکل در آنها رفع شد. لانگ کووید ممکن است یک ساله برطرف شود، امکان دارد بیشتر از ۳ سال هم طول بکشد. اما بالاخره برطرف می‌شود.

دکتر رمضانی می‌گوید: دلیل لانگ کووید این است که ویروس کرونا جدید محسوب می‌شود و ما هنوز درمان قطعی برای آن نداریم. ما روی ویروس‌های دیگر مثل آنفلوآنزا ۵۰ سال کار کردیم تا برای درمانش به نتیجه رسیدیم. اما این هم ویروس جدید است، هم جهش‌های زیادی هم دارد و هم زمانی که از پاندمی گذشته، فقط ۵ سال است. بنابراین حتی اگر فرد روز اول پاندمی به کرونا مبتلا شده باشد، تازه حدود ۵ سال از بیماری‌اش گذشته که در علم پزشکی زمان کمی است.

این متخصص بیماری‌های عفونی درباره علت تعدد عوارض کووید می‌گوید: ویروس کرونا با سایر ویروس‌ها تفاوت زیادی دارد. مثلا ویروس سرماخوردگی موضعی برخورد می‌کند و فقط مخاط تنفسی مثل مخاط بینی، گلو و حلق را درگیر می‌کند اما ویروس کرونا می‌تواند به تمام بافت‌های بدن و همه اعضای حیاتی بدن مثل مغز، ریه و قلب نفوذ کند. خب به نسبت این نفوذ، عوارضی هم که ایجاد می‌کند، زیاد و متعدد هستند. عوارضی که برطرف شدنش هم ممکن است مدت‌ها طول بکشد.

لانگ کووید دائمی است یا برطرف می‌شود؟

رئیس انجمن متخصصین بیماری‌های عفونی ایران می‌گوید: علت این که کرونا این‌همه عوارض ایجاد می‌کند، تقابل بین ویروس و سیستم ایمنی بدن است. سیستم ایمنی واکنشی نسبت به این ویروس نشان می‌دهد که اضافی است و این واکنش در بدن باقی می‌ماند و باعث می‌شود که برخی افراد دچار بیماری‌های اتو ایمیون یا خودایمنی مثل لوپوس، تیروئید ناشی از التهاب ناشی از ابتلا به کووید و ... شوند.

دکتر رمضانی تاکید می‌کند: اما لانگ کووید هم بالاخره برطرف می‌شود. بیشتر کیس‌هایی که خودم داشتم، با گذشت زمان و گاهی با برخی درمان‌های پیشنهادی عوارض‌شان برطرف شد. البته درمان‌ها پیشنهادی هستند و نتایج قطعی ندارند. چون هنوز دنیا دارد روی این ویروس و همچنین لانگ کووید تحقیقات انجام می‌دهد. ولی بسته به مورد سعی داریم اقداماتی انجام دهیم که شاید عوارضش زودتر برطرف شوند.

این پزشک می‌گوید: ما مراجعین زیادی داشتم که ادعا داشتند بعد از ابتلا به کرونا دچار مِه مغزی (Brain Fog) شده‌اند. در مه مغزی فرد احساس می‌کند موقع فکر کردن راحت نیست و انگار دور مغزش را مِه فرا گرفته است. ولی همه این عوارض حتی مه مغزی حتی مه مغزی با گذر زمان کم و کمتر می‌شود.

او ادامه می‌دهد: البته عوارض کرونا همان طور که گفتم خیلی زیاد است؛ چون کرونا ویروسی است که تمام بافت‌های بدن را درگیر می‌کند، طبعا عوارضش هم بیشتر و زیادتر است. ویروس در تمام بدن پخش می‌شود و گیرنده برای ورود به سلول‌های هر بافت را دارد.عوارض بعضی‌ها در ریه خود را نشان می‌دهد، برای بعضی‌ها در قلب، در خیلی‌ها مغز آسیب می‌بیند. بسته به عضوی که درگیر کرونا شده، عوارض هم در همان بافت و عضو خود را نشان می‌دهد.

لانگ کووید در سالمندان بیشتر است یا جوانان؟

آیا لانگ کووید در سالمندان بیشتر است یا جوانان؟ دکتر رمضانی در این باره می‌گوید: هرچقدر سن بالاتر باشد، طبعا بهبود کرونا و ریکاروری فرد ممکن است زمان طولانی‌تری ببرد. البته یک سری عوارض کرونا هم هستند که بیشتر در جوانان دیده می‌شوند. مثل مه مغزی، مشکلات قلبی از جمله آریتمی، بیماری‌های خودایمنی مثل درگیری تیروئیدی. اما عوارضی مانند بی‌حالی و خستگی و افسردگی و بی‌اشتهاییِ ناشی از کرونا را بیشتر در سنین بالا می‌بینیم. البته نمی‌توان مرز گذاشت و آماری هم نداریم اما به صورت تجربی و بر اساس مشاهدات خودمان می‌گوییم که یک سری عوارض در جوانان بیشتر است و یک سرس عوارض در سالمندان.

این متخصص بیماری‌های عفونی می‌گوید: موضوع این است که فرد سالمند با هر بیماری‌ای ریکاوری و بهبودش دیرتر و طولانی‌تر است تا یک فرد جوان. مثلا آنفلوآنزا در فرد جوان یک هفته‌ای خوب می‌شود اما در سالمندان ممکن است تا ۳ هفته هم طول بکشد.

عارضه‌ای مثل تنفر از خوردن مرغ!

این پزشک درباره عارضه بی‌اشتهاییِ ناشی از کووید در سالمندان و تنفر آنها از مصرف برخی غذاها مثل مرغ و گوشت می‌گوید: به نظر می‌رسد این افراد بیشتر از این که به خاطر خود ویروس این طور شده باشند، تحت عاملی مثل "پُست تروماتیک" باشند. پست تروماتیک زمانی رخ می‌دهد که فرد در شرایط بیماری، روانش هم اذیت شده باشد. مثل این که شما دارید غذا می‌خورید، همان موقع خبر خیلی بدی به شما داده شود. شما دیگر برای همیشه از آن غذا خاطره بدی خواهید داشت و از خوردن آن بدتان می‌آید. چون با آن غذا یاد آن اتفاق بد و تروما می‌افتید. البته همه این طور نیستند.

به گفته دکتر رمضانی، عارضه‌ای مثل بی‌اشتهایی را نمی‌توان فقط ارگانیک و فیزیکی دید و ممکن است که جنبه روحی و روانی هم داشته باشد. ممکن است خود فرد نداند اما در ناخودآگاهش نقش بسته باشد. بنابراین چنین افرادی بهتر است به یک روانپزشک هم مراجعه کنند.

ارتباط سن و بیماری‌های زمینه‌ای با لانگ کووید

رئیس انجمن متخصصین بیماری‌های عفونی ایران در پاسخ به این سوال که آیا سن و بیماری‌های زمینه‌ای را می‌تواند با لانگ کووید مرتبط دانست، توضیح می‌دهد: احتمال لانگ کووید در افرادی که بیماری‌های زمینه‌ای دارند و مسن هم هستند، بیشتر است. کسی که به بیماری ریوی مبتلا است و مثلا یک بیماری مزمن مثل برونشیت هم دارد، طبعا با کووید ممکن است عوارض طولانی‌تری را در خود شاهد باشد. یا کسی که مبتلا به دیابت است، شکل شدیدتر بیماری را می‌گیرد و درگیری ریه‌اش قطعا بیشتر است و بانگ کووید در اول محتمل‌تر است.

دکتررمضانی همچنین در پاسخ به این سوال که آیا واکسن کرونا هم می‌تواند منجر به لانگ کووید شود، می‌گوید: واکسن باعث لانگ کووید نمی‌شود. هرچند باید بدانیم که هر واکسن، عوارضی دارد. اما بحث ابتلا به کووید و واکسن آن و احتمال ارتباط هردوی آنها با لانگ کووید هنوز بعد از ۵ سال قابل افتراق نیست و نمی‌توان دقیق نظر داد.

خواندنی‌ها
  • جدیدترین‌ها
  • پربیننده‌ها
  • پربحث‌ها
تصاویر | بیوگرافی احلام اسماعیلی؛ دختر پرسپولیسی از گلزنی برای سپاهان تا خوانندگی در دبی تصاویر | بیوگرافی رامینا ترابی؛ مدل ایرانی و صاحب جنجالی‌ترین لباس جشنواره فیلم کن کیست؟ عکس | تونل زمان؛ ژست مهناز افشار و رضا رشیدپور در کنار «جومونگ» در تابستان پرحادثه ۱۳۸۸ تصاویر | آبروریزی طلا گلزار در جشنواره کن؛ عکس بدون فیلتر و روتوش طلا گلزار همه را شوکه کرد! تصاویر و بیوگرافی | بازیگر نقش آنابل در سریال ناریا کیست و چرا در سریال ناریا بی‌حجاب است؟ بیتا گرام کیست، چه ارتباطی با علی صادقی دارد و ماجرای تخریب ویلا چیست؟ + تصاویر و بیوگرافی ماجرای جنجالی حمله علی صادقی به منزل همسر سابقش! + ویدئو کشف باورنکردنی ۶ کیلو طلا در آلت تناسلی سه زن در فرودگاه استانبول! ویدئو | تماس تصویری محمدرضا گلزار با مادر غسال نیشابوری وایرال شد عکس | تونل زمان؛ منوچهر نوذری، گوگوش، حمیرا و داریوش در یک برنامه رادیویی؛ دهه ۵۰ جو بایدن به نوع تهاجمی سرطان «پروستات» مبتلا شد عکس یادگاری تقی و نقی سریال «پایتخت» تصاویر آناهیتا درگاهی در یزد و تمجید او از این شهر تصاویر | استایل جنجالی و جسورانه فرشته حسینی در اکران مردمی فیلم «بی سر و صدا» تصاویر | ژست‌ها و استایل جذاب نازنین بیاتی در مراسم شب بازیگر عکس | حضور ۳ سوپراستار زن سینمای جهان در جشنواره کن عکس | تونل زمان؛ «نامزد کم سن و سال و محبوب احمدشاه» در اواخر دهه ۱۲۹۰ راهکار جادویی برای حل گرفتگی بینی در فصل بهار؛ چطور راحت نفس بکشیم؟ اعدام، مجازات قتل هولناک زن باردار ماجرای جنجالی تیراندازی در تخت جمشید
تصاویر | هنرمندان در جشن شب بازیگر؛‌ ابوالفضل پور عرب، نازنین بیاتی،گلاره عباسی، صحرا اسداللهی و ... صحبت‌های تکان‌دهنده بازیگر سریال «وحشی»؛ ابوالفضل عرب کیست؟ تصاویر تازه‌ از مهسا حجازی (شیرین) با محمدرضا غفاری (آرش) و هوتن شکیبا (خسرو) در پشت صحنه سریال تاسیان تصاویر دیدنی بهاره کیان افشار با لاله مرزبان و میرسعید مولویان پس از پایان سریال آبان تصاویر | استایل جذاب بهنوش طباطبایی در جشن امضای کتاب «سووشون» در نمایشگاه کتاب تصاویر | حرف‌های درگوشی و خنده‌های نعیمه نظام دوست و پژمان بازغی در اکران خصوصی سریال یزدان تصاویر | استایل ستاره پسیانی و یکتا ناصر در اکران کوکتل مولوتوف در مسقط تصاویر‌ | لاله مرزبان بازیگر نقش آبان با میکاپی متفاوت بیوگرافی رها خدایاری؛ از شهرت با سریال «یادآوری» تا حضور در «شام ایرانی» + جدیدترین عکس‌ها جشن تولد ۵۰ سالگی بهنوش بختیاری در نمایشگاه کتاب برگزار شد! + ویدئو عکس | تونل زمان؛ گشت و گذار «محمدرضا پهلوی و ثریا» در ایتالیا؛ سال ۱۳۳۱ تصاویر | ژست‌های مریم معصومی در اکران خصوصی سریال «یزدان» تصاویر | اختتامیه جشنواره آسمون؛ گلاره عباسی، آزیتا حاجیان، مهراوه شریفی‌نیا و ... تصاویر | استایل پردیس پورعابدینی در اکران عمومی «زیبا صدایم کن» ویدئو | نخستین حضور سینمایی بازیگران سریال «آبان»؛ شهاب حسینی، لاله مرزبان، امین حیایی و ... «یاقوت»، زن سرخ پوش «سریال تاسیان» که بود؟ + ویدئو عکس | سحر دولتشاهی و نازنین بیاتی در نمایشگاه آثار ابراهیم حقیقی عکس | نفس بازغی و مادرش مستانه مهاجر در اکران خصوصی فیلم «زیبا صدایم کن» بیوگرافی پاشا رستمی؛ از زندگی در کانادا تا ازدواج خبرساز با «ستاره پسیانی» + عکس عکس | تونل زمان؛ چهره نعیمه نظام دوست در پشت صحنه سریال برگ و باد؛ سال ۱۳۷۶
تصاویر تازه‌ از مهسا حجازی (شیرین) با محمدرضا غفاری (آرش) و هوتن شکیبا (خسرو) در پشت صحنه سریال تاسیان صحبت‌های تکان‌دهنده بازیگر سریال «وحشی»؛ ابوالفضل عرب کیست؟ تصاویر | استایل ستاره پسیانی و یکتا ناصر در اکران کوکتل مولوتوف در مسقط تصاویر‌ | لاله مرزبان بازیگر نقش آبان با میکاپی متفاوت ویدئو | نخستین حضور سینمایی بازیگران سریال «آبان»؛ شهاب حسینی، لاله مرزبان، امین حیایی و ... والک؛ محبوب‌ترین و خوشمزه‌ترین سبزی بهار کجا پیدا می‌شود؟ + دستور پخت والک پلو و کوکو والک تصاویر دیدنی بهاره کیان افشار با لاله مرزبان و میرسعید مولویان پس از پایان سریال آبان بیوگرافی رها خدایاری؛ از شهرت با سریال «یادآوری» تا حضور در «شام ایرانی» + جدیدترین عکس‌ها تصاویر | هنرمندان در جشن شب بازیگر؛‌ ابوالفضل پور عرب، نازنین بیاتی،گلاره عباسی، صحرا اسداللهی و ... تصاویر | استایل جذاب بهنوش طباطبایی در جشن امضای کتاب «سووشون» در نمایشگاه کتاب جشن تولد ۵۰ سالگی بهنوش بختیاری در نمایشگاه کتاب برگزار شد! + ویدئو «یاقوت»، زن سرخ پوش «سریال تاسیان» که بود؟ + ویدئو عکس | سحر دولتشاهی و نازنین بیاتی در نمایشگاه آثار ابراهیم حقیقی عکس | تونل زمان؛ چهره نعیمه نظام دوست در پشت صحنه سریال برگ و باد؛ سال ۱۳۷۶  پایان سریال آبان چه خواهد شد؟ ویدئو | جنجال در شام ایرانی؛ مسخره کردن فلامک جنیدی و بهنوش بختیاری توسط رها خدایاری ویدئو | افشاگری شهره سلطانی از اجبار پرستو صالحی برای حضور در برنامه «عشق ابدی» عکس | دلبری نیکی مظفری با لباس هندی دزدی کله‌پاچه با روشی عجیب جنجال به پا کرد + ویدئو ویدئو | چهارمین دستگیری دختر ۱۵ ساله جیب‌بر در تهران!
پرطرفدارها
تصاویر | بیوگرافی احلام اسماعیلی؛ دختر پرسپولیسی از گلزنی برای سپاهان تا خوانندگی در دبی تصاویر | بیوگرافی رامینا ترابی؛ مدل ایرانی و صاحب جنجالی‌ترین لباس جشنواره فیلم کن کیست؟ عکس | تونل زمان؛ ژست مهناز افشار و رضا رشیدپور در کنار «جومونگ» در تابستان پرحادثه ۱۳۸۸ تصاویر | آبروریزی طلا گلزار در جشنواره کن؛ عکس بدون فیلتر و روتوش طلا گلزار همه را شوکه کرد! تصاویر و بیوگرافی | بازیگر نقش آنابل در سریال ناریا کیست و چرا در سریال ناریا بی‌حجاب است؟ بیتا گرام کیست، چه ارتباطی با علی صادقی دارد و ماجرای تخریب ویلا چیست؟ + تصاویر و بیوگرافی ماجرای جنجالی حمله علی صادقی به منزل همسر سابقش! + ویدئو کشف باورنکردنی ۶ کیلو طلا در آلت تناسلی سه زن در فرودگاه استانبول! ویدئو | تماس تصویری محمدرضا گلزار با مادر غسال نیشابوری وایرال شد عکس | تونل زمان؛ منوچهر نوذری، گوگوش، حمیرا و داریوش در یک برنامه رادیویی؛ دهه ۵۰ جو بایدن به نوع تهاجمی سرطان «پروستات» مبتلا شد عکس یادگاری تقی و نقی سریال «پایتخت» تصاویر آناهیتا درگاهی در یزد و تمجید او از این شهر تصاویر | استایل جنجالی و جسورانه فرشته حسینی در اکران مردمی فیلم «بی سر و صدا» تصاویر | ژست‌ها و استایل جذاب نازنین بیاتی در مراسم شب بازیگر عکس | حضور ۳ سوپراستار زن سینمای جهان در جشنواره کن عکس | تونل زمان؛ «نامزد کم سن و سال و محبوب احمدشاه» در اواخر دهه ۱۲۹۰ راهکار جادویی برای حل گرفتگی بینی در فصل بهار؛ چطور راحت نفس بکشیم؟ اعدام، مجازات قتل هولناک زن باردار ماجرای جنجالی تیراندازی در تخت جمشید